SEO in 2016: nog altijd actueel

 

Zoekmachine optimalisatie of SEO (search engine optimization) is nog altijd een interessante manier om leads binnen te halen of sales te doen via internet. SEO is dynamisch, net zoals je website nooit af is. Om goed gevonden te (blijven) worden moet je energie blijven steken in je website en SEO activiteiten blijven uitvoeren.

 

Google is nog steeds leidend

Ook in 2016 is Google de grootste en belangrijkste zoekmachine en het lijkt erop dat dat nog wel even zo blijft. Google wil de meest relevante zoekresultaten laten zien aan zoekers. Dat is een nobel streven waar ze, gezien hun populariteit, erg goed in lijken te slagen. Maar laten we eens kijken naar dat gegeven: het meest relevante zoekresultaat.

Google bepaalt je positie in de zoekresultaten aan de hand van talloze factoren. De inhoud (content) is natuurlijk erg belangrijk, maar ook de techniek achter je website en de verwijzingen (links) naar je site. Maar er is nog veel meer waar je waarschijnlijk niet direct aan denkt: de laadsnelheid, sociale signalen (hoe vaak worden je artikelen gedeeld op sociale netwerken) en gebruiksvriendelijke navigatie op je site.

Het algoritme van Google is geheim. Dat neemt niet weg dat je met een beetje logisch nadenken een site kunt maken die je doelgroep helpt en ook nog goed gevonden wordt.

 

Is je klant koning?

Als Google namelijk het beste en meest relevante zoekresultaat wil laten zien, betekent het dat ze hun zoekers op de eerste plaats zetten. De belangrijkste les voor iedereen die zich met SEO bezig houdt is dan ook om te denken vanuit een bezoeker.

De gemiddelde internetter is op zoek naar het antwoord op een vraag of naar een actie om uit te voeren. Google waardeert sites die zijn gericht op bezoekers van vlees en bloed. Geef dus goede informatie, blijf regelmatig vernieuwen en durf je eigen aanpak te kiezen.

 

Content en relevantie

Zet je bezoeker centraal en Google zal je website waarderen. Ook in 2016 is SEO eigenlijk nog steeds niets meer dan een goede website maken voor je doelgroep. Dat doe je door het je bezoeker makkelijk te maken met een gebruiksvriendelijke, informatieve website.

Vergeet daarom ook niet om je site responsive te maken. Steeds meer mensen gebruiken een smartphone of tablet om te internetten en om online aankopen te doen. Niet elke website ziet er even goed uit op een mobiel apparaat. Steek daar tijd in, want dat wordt gewaardeerd door je bezoeker.

Probeer je niet teveel te laten leiden door trucjes om beter te scoren. Probeer juist je doelgroep een prettige website met fantastische content voor te schotelen. Zo vergroot je meteen de kans dat ze jouw content gaan delen. Dan heb je naast een blije bezoeker meteen een gratis ambassadeur!